Umar & Aisyah

Umar & Aisyah

Monday, May 27, 2013

Kipas..

Last week kami pergi beli kipas..
kat kajang je..kedai nyer betul2 kat depan maybank..orang kate murah..
tp rasenyer tak murah sgt compare ngan kat houses of ligthing puchong..
tapi ritu nak beli sekali kete da full sgt..cmne nak sumbat 6 buah kipas..mmg tak muat..
daripada nak g balik kami beli je kat sini..beza harga tak byk sgtla..

kedai ni memang strategik utk org2 yang kunun nak byr guna credit card
boleh pergi draw duit kat maybank depan kedai ni..hehehe
cz kedai ni rasenyer tak receive credit card..nak cash..
kami memang cadang nak byr guna credit card
pastu setelkan la creditkan tu wat transfer of fund je
sape nak bawa duit ribu2 kat walletkan..
 plus tengah bersungguh2 mengumpul point card credit..
alih2 en.hubby g draw duit kat maybank..hahaha..

so kami decide beli kipas ni





gambar ihsan yahoo..

utk hall, dining & master bed room kami pakai kipas ni..
kunun kipas2 kat area ni heavy used lah..so cari yang tahan lasak..
KDK 5 blades with 3 speed..warna silver grey RM265 1 set..
kami beli 3 set..warranty 1 tahun..
actually en.hubby nak color yg grey ke black..nampak cantik sketla..
yg tu harganyer RM285..nasib da abis stok..
so kami belli yang ni..murah sikit..hehehe


gambar ihsan yahoo

utk 2 bilik atas + 1 bilik dapur..kami beli kipas ni..
kat umah sekarang kipas ni..okla cume kipas ni berat sket
jenama alpha 5 blade 3 speed..RM138 je satu set..
warranty 3 tahun..lame dari kipas KDK..


so total harga utk 6 buah kipas RM1209.00 nak minta kurang ke RM1200.00 pun tak dapat..
berkira betul kedai ni..hurm~



~iemah~

Lampu - lampuan

rumah kami still dalam process renovation..masih tak siap2 lagi..
extend dapur, table top KC, plaster ceiling da kira siap..
tinggal nak buat KC, pasang tiles & buat dinding area porch & pasang lampu2 + kipas..
wiring utk autogate pun da buat sekali..
tinggal tgh pk nak modified gate sedia ada or gate baru..
harga gate pun rm8-9k..pengsan..
rase lain tahunla wat..

then contractor akan cat semula guna warna asal
cz sepanjang die wat renovate da comot cat umah..
contractor ada jugak offer nak catkan guna warna yang kami nak..
so far tak terpk plak nak cat color ape..
cume bercadang living area tingkat atas nak cat satu color..
bawah kat hall nak letak wallpaperla..but still tak decide lagi..nantila..
nampak gaya bln 6 pun tak boleh masuk lagi ni..:-)

utk lampu2 kami g shopping kat houses of lighting kat puchong..
orang kate tempat tu murah..kira bole tahan harga nyer..
kami byk borong kat situ..
pe yang kami beli adalah..ni die..


ni lampu kat atas plaster ceiling..lampu jenis T5..de byk color, putih, biru, kuning, orange..
kami pilih warna kuning ke orange..beli 24 set..
 ada byk brand kami ambik yg rm14 1 set..murah lagi pun de..

actually kami nak beli lampu ni 2 set letak kat hall..tp da bis..tinggal 1 je..
stok dtg blk lagi 2 bln..maybe kena cari lain..:-(
kami tak minat lampu chandeliar yg bergantung2 tu


lampu ni nak letak kat tangga..


lampu plak letak kat living area tingkat atas..de 2 set..


ni lampu untuk letak kat gate depan..beli 2 set


ni lampu kat porch..rm19..



Lampu yang paling byk kami beli adalah downlight yg warna dark marron ke brown tu..
.kami beli 28 set..dari hall, dining area, bilik2 sampai ke  dapur..
satu rumah lampu ni je..hehehe..murah kat sini yang 6" satu set rm14..



ni baby fan jenama alpha nak letak kat dapur..
kipas utk hall, dining + bilik tak beli lagi..
cz nak beli jenama KDK or Panasonic..orang kate 2 jenama ni bagus..



nila yang kami beli..giler banyak..nasib muat kereta..kalu beli kipas2 utama sure kena 2 trip..


total cost untuk sume2 ni RM1200+..
duit keluar macam air paip jek..
takpela sekali je..insyaAllah de rezeki lain..amin..


~iemah~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...